5 / 5 (1 гласа)

Прахът - често срещано явление, присъства в ежедневието ни откакто свят светува. Синоптици прогнозират, че в следващите стотици години човечеството няма да успее да се отърве от него. Може би една от най- неприятните му появи е тази върху нашите мебели.

Мръсотията - като всяко друго изделие, което използваме в ежедневието си и дървените ни мебели се зацапват и захабяват. Препоръчително е почистващите препарати с много приложения да се използват само при повърхности, които са със специални покрития (кухненски плотове и някои видове детска мебел).

Колкото и да не ни се иска понякога се налага да използваме и класическите методи, като топла вода и сапун, за да премахнем упоритите петна. Желателно е след мократа кърпа или парцал, да подсушим със суха и мека кърпа.

Полировката (при мебелите) - се осъществява със специализирани лакове и масла, част от които не предлагат защита в дълбочина, а само повърхностна (например тези с по- високо съдържание на силикон). След нанасянето им (в зависиомост от химическият състав на препарата) може да се получи гланциран или матиран ефект.

Тиково масло - смес от естествени масла, готова за директна употреба. Може да се използва при различни мебели (маси, столове, врати, прозорци и др.) от твърдо дърво (тик, махагон и др.), които нямат лаково покритие. Прониква в дълбочина, и предпазва от влага. Върху него може да се боядисва. При предварителната подготовка се препоръчва почистване на прах, мазнини и вакси.

Тиковото масло се прилага при мебели, които се ползват на открито и такива в закрити помещения. Веднъж нанесено, придава на повърхността приятен натурален ефект. Както всички масла се износва и затова е необходимо периодично възстановяване, като поддържащите цикли са изключително лесни. Ако е прекалено износено, трябва да се прецени дали преди нанасянето не е необходимо предварително шлайфане, за да се постигне повишена еластичност. Препоръчва се да се нанесе поне два пъти.


Напиши коментар


Моля въведете име

Невалидна електронна поща!