5 / 5 (3 гласа)

Корозията при металите води до тяхното разрушаване. В същността си тя е физико – химичен процес. Когато металите контактуват с въздуха и/ или водата, върху повърхността им се получaват оксиди и сулфати - с други думи те се окисляват.

За да избегнем окислението (или стареенето) е необходимо да приложим антикорозионна защита на металите. В практиката различните производители са разработили грундове на цинк – фосфатна, силиконова, епоксидна, винилова или винилестерна основа. Всичките те имат основна функция да защитават металните конструкции и съоръжения и да не позволяват образуването на корозия.

Цинковото покритие на металите не допуска атмосферните условия да им влияят, като по този начин напълно се запазва целостта  им и се гарантира защита за дълги години. Ето защо поцинковането е един от най – предпочитаните методи за обработка на метали в наши дни.

Големите производствени мощности разполагат с цинкови вани, чрез които подобряват качеството на металните елементи, които предлагат на своите клиенти (горещо поцинковане). За тези, които нямат възможност за изграждането на такива вани, понякога достигащи до над 8 метра дължина и над  1 метър широчина, предлагаме Цинга.

Цинга (англ. ез. Zinga) е метод за поцинковане чрез студено полагане на материал, който съдържа 96% цинк с чистота 99,995%. Положеният слой от тази марка е адекватен и отговаря по характеристика на същия положен по горещ начин. При слой 30 – 40 µm от цинк, металните повърхности са защитени от корозия за 10 – 15 години.

 Тази марка се използва от големите автомобилни компании като Крайслер – за покриване на 90% от своите автомобили, давайки 7-годишна антикорозионна гаранция. Също така от Волво, Мерцедес и Порше за студено поцинковане на долните части на купето и подкалниците на автомобилите, произвеждани от тях.

Във физиката, при триене на повърхности с ниска адхезия, коефициентът на триене е минимален. Цинга гарантира оптимална адхезия по цялата възстановена повърхност. Освен това положително качество, можем да кажем, че при повторно нанасяне старият и новият слой си взаимодействат. Първият става пластичен и спомага за по – качественото нанасяне на новия слой и по този начин значително се улеснява антикорозионната работа. Избягват се трудоемките и скъпо струващи процеси, като пясъкоструенето например. При повторна употреба на Цинга се изисква само да измиете с вода цинковата сол от повърхността на метала.

Малко характерискти :

-Синтетични пълнители и ароматен хидрокарбон.

-Еднокомпонентен, готов за употреба, състав.

-Полага се ръчно с четка или мече. За по – големи повърхности - с компресор.

-Среден разход при дебелина на слоя 60 микрона - 0.280 kg/m2 . При дебелина на слоя 120 микрона - 0.550 kg/m2 .

 -Температура на устойчивост : 40oС до + 150oС ( + 600оС )

-Съхненето  първоначално е 10 минути. Окончателното става за 24 часа.

-Втори слой се полага след около час.

Цена 46 лв./ л. само за поръчка през он – лайн магазина.


Напиши коментар


Моля въведете име

Невалидна електронна поща!